Vad är SCIP och på vilket sätt angår det mig?

Från och med den 5 januari 2021 måste du som leverantörer av varor lämna information till SCIP-databasen hos Echa om varorna innehåller mer än 0,1 procent av ett ämne på EU:s kandidatförteckning. Kraven gäller inte för återförsäljare som enbart säljer varor direkt till konsumenter.

SCIP är en ny databas för konsumenter om farliga kemikalier i produkter.

SCIP – är förkortningen på Substances of Concern In articles as such or in complex objects (Products).

När varor blir avfall, kan förekomsten av farliga ämnen göra avfallet olämpligt för återvinning. Inom EU finns ett mål om giftfria materialkretslopp. För att främja en sådan utveckling har den Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA, fått i uppdrag att skapa SCIP-databasen dit leverantörer av varor ska anmäla förekomst av särskilt farliga ämnen i varorna. Informationen finns därmed tillgänglig under varornas hela livscykel inklusive i avfallsledet. Regeln är ny och finns i Avfallsdirektivet 2008/98/EG. Den träder i kraft den 5 januari 2021. Mer information finns att läsa på Kemikalieinspektionens hemsida.

ECHA har samlat detaljerad information på deras hemsida som kan vara till hjälp.

Den 19 november kl. 10.00 – 14.00 (svensk tid)
kommer de att hålla ett webb-seminarium kring detta och kan vara intressant för dig som behöver veta mer. Anmälningslänk och mer information kommer att publiceras på ECHA:s hemsida några dagar innan webb-seminariet.

Den 8 december håller Teknikföretagens Branschgrupper en specialframtagen utbildning om SCIP-databasen.
Kursen kommer att hållas digitalt. För mer information och anmälan.


Nyheter


Ökad säkerhetsmedvetenhet inför arbete i slutna utrymmen

Med en ökad medvetenhet om de risker som finns och de åtgärder som krävs, är målet att minimera risken för

Nytt fokus satt för 2024

Efter diskussioner och resonemang beslutades enhälligt att nedan områden och prioriteringsordning ska ligga till grund för vårt fokus under kommande

Debattartikel i tidningen Miljö & Utveckling

Läs och dela gärna artikeln här!  Facebook Twitter LinkedIn Gmail

Kritik framförd i remissvar till Justitiedepartementet

Swetic ser att EU-kommissionens CSRD-direktiv kommer spela en avgörande roll i unionens gröna omställning. Därför är noga avvägd implementering av