2024.05.14
FOS 2024-01: Larmanordning på trapphissar och plattformshissar utan schakt
Fråga: När kan det göras avsteg från kraven på två vägs talkommunikation på stol-/ trapphissar enligt EN 81-40 och plattformshissar utan schakt enligt Maskindirektivet?
Förutsättning: Innan en installation ska förhandling ägt rum mellan ägaren eller den som annars ansvarar för installationen och hissinstallatören.
Svar: Efter samrådsmöte med Boverket
2023-10-24. 2006/42/EG Maskindirektivet
1.5.14 Risk för att bli instängd i en maskin
En maskin ska vara konstruerad, tillverkad eller utrustad med anordningar så att det förhindras att en person blir instängd i den, eller om det är omöjligt, med en anordning för att kalla på hjälp.
Vägledning för tillämpning för maskindirektivet
2006/42/EG § 236 Risk för att bli instängd Kravet i punkt 1.5.14 gäller i de fall det inte helt går att undvika att personer vistas inom en maskins slutna område.
Kravet gäller också lastbärare i vissa typer av maskiner, som är avsedda för att lyfta personer, om det finns en risk att användaren kan bli instängd om lastbäraren fastnar på en viss höjd eller mellan fasta stannplan. Risken att en person blir instängd på en manöverplats på hög höjd, exempelvis vid plötslig oförmåga, bör också uppmärksammas.
EN 81-40 Trapphissar och plattformshissar som rör sig längs en lutande bana, avsedd för personer med nedsatt rörelseförmåga
5 § Säkerhetskrav och/ eller skyddsåtgärder
5.5.16.1.1 Anordning för tvåvägskommunikation skall finnas, anordningen ska vara monterad för att användaren ska kunna kalla på extern hjälp.
Not. Larmanordningen kan utelämnas där ständig assistans alltid finns eller där alternativ tvåvägs kommunikation är installerade i byggnaden som kan aktiveras från trapphissens alla positioner.
I de fall som tvåvägs talkommunikation utlämnas:
Görs avsteg från tvåvägs talkommunikation ska dokument/handlingar som styrker avsteget bifogas installationen och till besiktningsorganet, handlingarna ska intyga och styrka ansvaret för att brukaren av hissen alltid har ständig assistans. Dokumentet ska vara signerat av beslutsfattaren, normalt en yrkesgrupp som har rätt att föreskriva hjälpmedel. Detta är normalt inte brukaren. Hissinstallatör kan aldrig vara en yrkesgrupp som föreskriver hjälpmedel. Avsteget är kopplat till brukaren som hissen är registrerad på, ändras förutsättningarna så ska ny bedömning och revisonsbesiktning utföras.
Ständig assistans kan vara att hissen är placerad synlig och inom hörbart avstånd från exempelvis ständigt bemannad hotellreception eller att brukaren har ständig fysisk närvaro av t ex personlig assistent.
Not. Exempel på yrkesgrupper som förskriver hjälpmedel är arbetsterapeuter, sjuksköterskor och läkare.
Antagen 20240116, 0 revideringar.